visoke grede ali dvignjene grede
Uncategorized

Visoke grede vs. dvignjene grede: prednosti in slabosti

Visoke grede in dvignjene grede med ljubitelji vrtnarjenja postajajo vedno bolj priljubljen način vzgoje rastlin. Visoke grede na vrtovih po Sloveniji opažamo že kar nekaj časa. Po drugi strani dvignjene grede šele v zadnjem času (od kar je na popularnosti pridobila metoda obdelave vrsta brez prekopavanja) počasi, a vztrajno dobivajo svoje mesto po vrtovih širom Slovenije.

Oba načina vzgoje rastlin imata svoje prednosti in slabosti, ki jih bomo v naslednjih vrsticah poizkusili kar najbolje predstaviti in s tem olajšati vašo izbiro, v katero smer vas bo zapeljala vaša vrtnarska pot.

Visoke grede – prednosti

– Odlična drenaža / odvajanje vode. Visoke grede zaradi debelega sloja organskega materiala, ki ga uporabimo za njeno sestavo, omogočajo odlično odvajanje odvečne vode. Le to je ključnega pomena za preprečevanje zastajanja vode v substratu, kar posledično preprečuje gnitje korenin.

Prav tako je zaradi večje zračnosti (uporaba organskega materiala za polnjenje) koreninam veliko bolj dostopen kisik. Ta rastlinam omogoča veliko bolj bujno in zdravo rast.

– Lažje rokovanje z rastlinami. Ker je visoka greda postavljena tako, da v višino meri vsaj 1 meter, to ljudem z določenimi gibalnimi omejitvami omogoča lažje rokovanje z rastlinami, saj se jim pri pletju, sajenju ali zalivanju, ni treba pretirano sklanjati.

– Veliko težji vdor škodljivcev. Ker po navadi na dno grede postavimo tudi kakšno mrežo, s tem močno otežimo vdor različnih škodljivcev, kot je voluhar ali bramor.

Visoke grede – slabosti

– Relativno visoki stroški postavitve. Da izdelate svojo visoko gredo, boste potrebovali kar nekaj orodja, znanja in materiala (kakovosten les v zadnjem času ni ravno poceni). To lahko vašo vrtnarsko izkušnjo že v začetku naredi zelo drago.

Prav tako je pri izdelavi visokih gred pomembno všteti tudi porabljen čas za izdelavo, ki ga v zadnjem času vsem nekako primanjkuje.

– Za polnjenje se porabi velike količine organskega materiala. Ker so grede v višino kar visoke (vsaj 1m), boste morali v njih nasuti kar nekaj organskega materiala. Ta pa ni ravno poceni in hkrati ga je v večjih količinah (v kolikor imate več gred) tudi težko dobiti.

– Nizka življenjska doba. V kolikor za izdelavo grede uporabljamo les nižje kakovosti, ki je po navadi tudi cenejši (smreka), ter ga ne pravilno zaščitimo, bo življenjska doba gred lahko izredno kratka.

– Posedanje samega substrata. Ker organski material gnije, se greda poseda in prvih nekaj let jo je treba kar konkretno dopolnjevati z dodatnim materialom, da je višina, na kateri delamo (okoli 1 metra), dosegljiva.

– Težko obvladovanje določenih tipov rastlin v fazi rasti. Ker nekatere vrste rastlin v višino kar konkretno zrastejo (paradižnik, fižol, grah, …), jih je brez pomoči kakšne pručke izredno težko obirati in tudi negovati.

– V poletnih mesecih večja potreba po zalivanju. Ker je substrat veliko hitreje ogret, je v poletnih mesecih potreba po vodi v visokih gredah nekoliko večja. Zaradi večje oddaljenosti korenine težje dosežejo tla, v samih tleh pa voda dosti počasneje izhlapeva.

Dvignjene grede – prednosti

– Nižji stroški postavitve. Ker dvignjene grede v višino merijo okoli 20 cm, potrebujemo za sestavo ene grede veliko manj lesa. Za enako količino lesa, kot ga potrebujemo za postavitev ene visoke grede, lahko postavimo kar 5 dvignjenih gred. Obenem pa porabimo tudi manj časa za samo izdelavo.

– Za polnjenje potrebujemo veliko manj organskega materiala. Ko je greda enkrat napolnjena s kvalitetnim kompostom (v koliko vrtnarimo po metodi brez prekopavanja) je to načeloma to. Od tukaj naprej je za vzdrževanje grede vsako leto potrebno dodati le nekaj centimetrov novega organskega materiala (beri kompost) in vaše grede bodo vedno v optimalni kondiciji za vzgojo rastlin.

– Manjše potrebe po zalivanju. Ker so korenine veliko bližje tlom (oziroma lep del tudi v njih), je potreba po zalivanju v vročih poletnih dneh vsekakor nižja.

Dvignjene grede – slabosti

– Slabša zračnost korenin. Ker rastline dobršen del korenin razvijejo tudi v tleh (ta so po navadi nekoliko bolj zbita), le te dobijo manj kisika, kot rastline vzgojene v visokih gredah.

– Težje obdelovanje in rokovanje z rastlinami. Dvignjene grede zahtevajo nekoliko več truda pri obdelavi, saj je potrebno več sklanjanja in dela na tleh.

Oba pristopa imata svoje prednosti in slabosti, zato je odločitev odvisna od vaših osebnih potreb, okoljskih pogojev in vrst rastlin, ki jih želite gojiti. Morda pa je najbolje kombinirati obe metodi za optimalne rezultate v vašem vrtu. S pravilnim načrtovanjem in skrbnim vzdrževanjem lahko uživate v obilju domače pridelave ne glede na izbrano metodo vrtnarjenja.

Kaj izbrati?

Tukaj pa na sceno stopijo naše dvignjene grede iPots, ki združujejo najboljše iz obeh svetov. Grede iz tekstila je izredno enostavno in cenovno ugodno postaviti (za samo sestavo ne boste potrebovali več kot 5 minut). Vse kar potrebujete je le kvaliteten substrat in to je to.

Visoka zračnost materiala iz katerega so izdelane, omogoča izredno zračnost koreninskemu sistemu, zaradi česar bodo rastline bujno uspevale. Hkrati zaradi izredne zračnosti je skoraj nemogoče rastline pretirano zaliti. To se je kot dodana vrednost izkazalo predvsem v sezoni 2023, ko je bila velika količina padavin.

Na notranji strani stranic gred smo zaradi želje po zmanjšanju izhlapevanja vlage iz substrata dodali dodatno plast Geotekstila, ki pomaga zadrževati vlago v substratu. Tako se vlaga v substratu zadržuje veliko več časa in posledično je rastline v poletnih časih potrebno manj zalivati.

Spodnji del grede je prekrit s tkanino, kar onemogoča vdor škodljivcem do korenin. To je še posebej priročno v kolikor vrt na novo postavljate na površinah kot je travnik.

Na gredah je možna tudi enostavna postavitev opore. Na robovih so utori, v katere lahko ustavimo PVC cevi premera 25mm, kar vam bo omogočalo vzgojo višjih rastlin. V kompletu prejmete tudi priročne spojne elemente, ki omogočajo postavitev prave kletke (primer na sliki).

Dvignjene Grede iPots uporaba
DVIGNJENA GREDA iPots

Grede so izdelane iz visokokakovostnih materialov, kar jim omogoča dolgo življensko dobo. Prve grede, ki smo jih izdelali leta 2020, bodo letos praznovale že svojo 5 sezono in odlično kljubujejo zobu časa.

Ker grede izdelujemo sami, jih lahko naredimo tudi po meri, ki je najbolj primerna za postavitev v vsak kotiček, kjer si želite ustvariti vaš vrt.

Za več informacij o gredah na pišite in z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja.