amriške borovnice
Uncategorized

Sajenje ameriških borovnic v sadilne vreče iPots

Ameriške borovnice so med vrtnarji vedno bolj priljubljena vrsta jagodičevja. Sladko kisle jagode, ki v sebi nosijo veliko več C vitamina, kot domače samonikle borovnice, vas bodo s svojimi plodovi razveseljevali v toplih poletnih mesecih.

Gre za nizko kaloričen sadež, ki v sebi vsebuje veliko število vitaminov in mineralov. Z njihovo uporabo urejamo prebavo, vrednost sladkorja v krvi in še veliko drugih zdravstvenih težav.

Za uspešno vzgojo ameriških borovnic je ključno upoštevati več dejavnikov. Le ti vplivajo na rast in razvoj teh rastlin, ne glede na to, ali jih sadimo v tla ali v lončke.

Ameriške borovnice sajenje: Lega/lokacija

Prvi korak za uspešno vzgojo ameriških borovnic je izbira primerne lokacije. Ameriške borovnice za razliko od navadne borovnice, ki jo po navadi najdemo na senčnih robovih gozda, za razvoj svojih velikih in okusnih plodov potrebuje čim več sonca.

Zahteve glede tal pa so podobne kot pri navadni borovnici. Obožuje dobro odcedna tal z nizko vsebnostjo pH (kisla tla) – idealna vrednost pH je med 4,5 in 5,5. Pri sajenju v tla je potrebno teren temeljito pripraviti, odstraniti plevel, izboljšati drenažo in po potrebi prilagoditi pH tal.

Pri sajenju v sadilne vreče oz. lonce, pa je ključnega pomena izbira ustrezne substratne mešanice. Le ta naj bo čim bolj kisla in naj zadovoljuje zgornje pH vrednosti. Ker rastline veliko bolj bujno uspevajo v dobro odcednih tleh, je uporaba sadilnih vreč iz filca idealna rešitev. Le te rastlinam zagotavljajo odlično odcednost in visoko zračnost korenin, zaradi česar bodo vaše borovnice še posebej bujno uspevale. Za sajenje ameriških borovnic priporočamo uporabo 100 litrskih sadilnih vreč.

Kdaj sadimo ameriške borovnice?

Sadike ameriških borovnic je najbolje saditi v poznem jesenskem času (Oktober, November). S sajenjem v tem času rastlinam omogočimo dovolj časa, da vzpostavijo močan in zdrav koreninski sistem. Lahko jih sadimo tudi v pomladnem času, vendar velja omeniti, da bo rastline potrebno nekoliko bolj negovati (večja potreba po zalivanju), da bodo uspešno vzpostavile zdrav in močan korenski sistem.

V sam setveni medij oziroma sadilno jamo je priporočljivo zamešati tudi kakšno založno gnojilo s katerim bodo rastline imele dovolj hranil za bujno rast. V našem primeru smo v substrat dodali organsko gnojilo Big Plant.

Založno gnojilo za sajenje ameriških borovnic

Če sadimo več rastlini je med njimi potrebno vzpostaviti zadostno razdaljo, ne glede na to ali jih sadimo v tla ali v vreče . Ko so vreče oz. sadilne jame napolnjene s primernih substratom, lahko pričnemo s sajenjem.

Sadiko oziroma njen koreninski gomolj v medij posadimo tako globoko, da le ta sega do površine tal. Pregloboko posejane korenine, lahko hitro propadejo zaradi pomanjkanja kisika, česar pa si ne želimo. Preden smo v sadilno jamo posadili sadiko, smo vanjo dodali tudi Mikorizo. Z njeno pomočjo se rastline hitreje ukoreninijo in vzpostavijo bujen in robusten korenski sistem. Na koncu je priporočljivo na površino dodati tudi kakšno zastirko (sekanci oziroma kar iglice). Na takšen način rastline še dodatno zaščitimo pred nepotrebno izgubo vode.

Ameriške borovnice sajenje: Nega v rasti (Gnojilo za ameriške borovnice)

Kljub temu, da je ameriška borovnica kar odporna na bolj sušne razmere, jo je vseeno potrebno obilno zalivati, v kolikor si želite bujnih letin v času cvetenja in razvijanja plodov . Pomanjkanje vode se kaže v odpadanju samih cvetov in predvsem manjših plodovih.

Nega ameriških borovnic

Za zalivanje je najbolje uporabljati deževnico. Voda iz pipe dvigujete pH zemlje, kar samim borovnicam ne najbolj ustreza. Gnojenje ni nujno potrebno. V našem primeru pa vseeno grmičkom vsako leto dodamo nekaj organskega gnojila BIG PLANT, ki rastlinam zagotavlja vsa potrebna hranila za bujno rast in zdrav razvoj.

Vsi gojitelji ameriških borovnic priporočajo, da prva 4 leta rastlinam v času cvetenja odstranjujete cvetove (če kupite dvoletno sadiko pa le dve leti) . S takšnim početjem rastline vso svojo energijo usmerijo v razvoj bujnega koreninskega sistema in bujnega nadzemnega dela.

Res je, da boste prvih nekaj let brez sadežev, vendar bo vaša potrpežljivost poplačana s bogato bero od 4. leta naprej.

V času zorenja plodov močno priporočamo postavitev zaščite pred ptiči. V kolikor zaščite ne bo, lahko le gledale, kako vaše zrele in okusne plodove zobajo tej ”krilati nepridipravi”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja