cvetlicni lonci iz tekstila
Uncategorized

Glavne prednosti uporabe sadilnih vreč iPots

Sadilne vreče oziroma cvetlične lonce iz tekstila poznamo pod različnimi imeni. Veliko ljudi jih pozna predvsem po njihovih angleških imenih, kot so Fabric pots, Grow bags ali po imenih proizvajalcev kot so Smart pots. Sadilne vreče iz tekstila niso nekaj novega, saj jih onkraj luže uporabljajo že več desetletij, v Sloveniji pa šele v zadnjem času postajajo pravi hit, saj so izredno enostavne za uporabo in zelo priročne.

Sadilne vreče so odlična izbira za vse tiste, ki nimajo veliko znanja in imajo ob tem omejen gojitveni prostor. Ker so vreče izredno lahke in na voljo v več različnih dimenzijah, jih lahko uporabljamo na manjših površinah, kot sobalkoni, terase ali notranjost stanovanja. V kolikor pa imate več prostora, jih lahko postavite tudi na vaše zelenice, kjer boste lahko v poletnih mesecih uživali ob obiranju doma pridelanega sadja in zelenjave.

Katere so prednosti, ki jih imajo sadilne vreče iPots pred klasičnimi plastičnimi oziroma keramičnimi lonci?

Sadilne vreče iPots imajo pred klasičnimi plastičnimi oziroma keramičnimi lonci kar nekaj prednosti, ki vam jih bomo predstavili v naslednji vrsticah.

1. Zračno obrezovanje korenin ali Air Pruning

Gre za verjetno največjo prednost, ki jo sadilne vreče nudijo pred klasičnimi lonci. Ko korenine pri klasičnih plastičnih loncih zadenejo ob steno lonca, se od njega odbijejo in zavijejo v smeri kroga. Na takšen način iščejo hranila po sadilnem loncu. Ker korenine do določenega časa nemoteno rastejo v krogu pri tem razvijajo izredno malo stranskih vej, kar se kaže v slabši absorpciji hranil iz substrata.

Poleg tega se korenine na takšen način izredno hitro zavijejo v klobčič. Zbita koreninska gruda je še posebej slaba stvar v kolikor rastline presajamo v zemljo ali večje lonce, saj se korenine zaradi zbite strukture veliko počasneje razvijajo, kar se kaže v zavrti rasti rastlin. Ko korenine v sadilnih vrečah dosežejo steno lonca oziroma zrak na zunanji strani se naravno obrežejo.

S tem se avtomatsko začne razvoj stranskih korenin. Korenine postanejo bolj produktivne, saj se poveča vnos vode in hranil iz substrata, kar se kaže v bolj zdravih in robustnih rastlinah, prav tako pa se ob tem poveča zdrava koreninska gruda. Ob presajanju iz sadilnih vreč se rastline zaradi bolj zdrave in razvejane koreninske grude veliko hitreje privadijo na novo okolje, zaradi česar je šok ob presajanju veliko manjši in se veliko hitreje ukoreninijo v novo okolje.

2. Izboljšana zračnost korenin

Skorajda vsi vrtnarji vedo, da rastline za uspešno rast potrebujejo CO2. A le malo kateri vrtnar ve, da rastline oziroma koreninski sistem za uspešno rast potrebuje kisik (O2). Izredno porozna tkanina, iz katere so izdelane sadilne vreče, omogočajo kisiku, da v stik s korenino vstopi na celotni površini lonca in ne samo na zgornji odprti ploskvi, kot je to v navadi pri klasičnih loncih.


S tem, ko koreninam zagotavljamo kisik, omogočamo razvoj koristnih mikro organizmov in bakterij v našem substratu. Dostopnost kisika je esencialnega pomena za uspešen presnovni proces, pri katerem korenine vsrkavajo minerale in hranila. Prisotnost kisika je nujno potrebna tudi za razgradnjo ogljikovega dioksida (Co2), ki nastaja pri dihanju koreninskih celic in mikroorganizmov.


Klasični plastični ali glineni lonci ne omogočajo istega pretoka zraka, kot lonci iz tekstila, kjer je edina površina kjer lahko korenine dihajo zgornja plast lonca, ki je odprta. S tem je močno okrnjena dostopnost kisika koreninam, kar lahko povzroči, da se v gojitvenem mediju razvijejo škodljivi mikroorganizmi. Le ti so pogosto razlog za zaustavljeno rast rastlin ali celo njihov propad.

3. Izredna drenaža

Še en problem, ki ga velikokrat imajo klasični plastični lonci, je izredno slaba drenaža oziroma odcednost. Le ta je pogosto razlog za pojav bolezenskih stanj, kot so Phytophthora in Pythium. Obe izmed bolezni povzročata bolezen oziroma gnitje korenin. Pri sadilnih vrečah iPots odvečna vode izredno enostavno in hitro odteče. V mediju se tako ohranja idealna relativna vlažnost oziroma le toliko vlage, kot jo substrat lahko sprejme.

4. Dodatna plast tkanine za boljše zadrževanje vlage v mediju

Ker je veliko konkurenčnih sadilnih vreč narejenih iz samo ene plasti tkanine, se substrat v njih veliko hitreje posuši. Prav zaradi tega smo v naše sadilne vreče všili dodatno plast tkanine, ki substratu omogoča boljše zadrževanje vlage, ob enem pa vreče ne izgubijo na zračnosti in drenaži.

Prav zaradi te lastnosti so sadilne vreče večjih dimenzij in dvignjene grede iPots primerne za način
vrtnarjenja, kot je vrt brez prekopavanja (No till farming ali Living Soil)
, saj zaradi boljšega zadrževanja
vlage v substratu uspešno uspevajo tudi vsi koristni mikroorganizmi.

5. Kontrola temperature

Sadilne vreče iPots omogočajo, da zrak skozi stene lonca prodre v medij. S tem omogočajo, da je setveni medij zaradi izjemne zračnosti hladnejši – rastline lahko pospešeno dihajo in tako zmanjšujejo temperaturo, ki se ustvari v koreninski grudi. To je še posebej pomembno, če so naše rastline (in posledično lonci) izpostavljeni direktnemu soncu na izredno sončen dan ali izjemno intenzivni svetlobi pri notranjem gojenju rastlin.

Rastline, ki jih vzgajate v plastičnih ali keramičnih loncih ne omogočajo takšnega pretoka zraka skozi medij. Še več, v stenah plastičnega lonca se toplota akumulira, kar lahko pripelje do poškodovanja rastlin in posledično okrnjeno rast. To je še posebej problematično pri gojenju v bolj toplih krajih.

6. Izjemna vzdržljivost in kakovost materialov

Sadilne vreče iPots so izdelane iz izredno gostega netkanega materiala – filca (netkanega polipropilena). Pri šivanju pa uporabljamo visoko kakovostni poliestrski sukanec. Vsi uporabljeni materiali so izredno odporni na UV žarke in vlago.

Sadilne vreče oz. lonci iz tekstila so namenjeni večkratni uporabi. Prrav tako jih lahko po uporabi operemo kar v pralnem stroju (brez uporabe čistilnih sredstev in na nizkih temperaturah okoli 30 stopinj C). Ob pravilnem ravnanju jih lahko brez problema uporabljamo za 4 do 5 gojitvenih ciklov. Za razliko od plastičnih loncev, ki ob dolgotrajni izpostavljenosti UV žarkom lahko razpokajo, se sadilne vreče iPots izredno dobro obnašajo pri dolgotrajni izpostavljenosti sočni svetlobi.

7. Enostavno premikanje

Ker so vsi lonci večjih dimenzij (od 11 litrskih naprej) opremljeni z priročnimi ročicami jih lahko izredno enostavno prenašamo. Velja pa omeniti, da lonci večjih dimenzij (od 100 do 400 litrov) zaradi same teže substrata postanejo izredno težki, zato jih je bolje premikati tako, da pod njih podstavimo kakšno desko ali kar paleto in jih tako lažje premikamo na želeno mesto.

8. Modularnost

Za razliko od konkurenčnih sadilnih vreč imajo vreče iPots (od dimenzije 6 litrov naprej) zarobljene robove, zaradi česar so vreče kvadratne oblike. To je še posebej pomembno, v kolikor imate omejen gojitveni prostor, saj lahko s kvadratno obliko loncev veliko lažje postavimo v kakšen kot, kar pri klasičnih okroglih loncih ni mogoče.

9. Možnost naročila po meri

Ker sadilne vreče izdelujemo sami, je mogoče tudi naročilo loncev po meri, v kolikor na naši spletni trgovni ne najdete primernega lonca za vaše potrebe. Za to možnost nas kontaktirajte in z veseljem bomo ugodili vašim željam.

10. Narejeno v Sloveniji

Vse sadilne vreče podjetja iPots so narejene in v Sloveniji. Prav zaradi tega lahko zagotavljamo veliko kakovost naših sadilnih vreč in dvignjenih gred. Ob vseh dejstvih, ki smo vam jih predstavili lahko sklepamo, da je uporaba sadilnih vreč iPots prava izbira za vsakega, ki se ukvarja za vzgojo rastlin. Sadilne vreče in dvignjene grede omogočajo boljšo in bolj zdravo rast rastlin. Zato ne čakajte in začnite vzgojo rastlin v sadilnih vrečah iPots še danes.