sadilne vrece
Uncategorized

Pogosta vprašanja o sadilnih vrečah

V naslednjih vrsticah si lahko preberete odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja glede sadilnih vreč. V kolikor imate kakršnakoli vprašanja glede uporabe sadilnih vreč, nas lahko kontaktirajte.

1. Ali so sadilne vreče oz. lonci iz blaga res tako dobre?

Sadilne vreče imajo pred klasičnimi plastičnimi ali keramičnimi lonci kar nekaj prednosti:

  • zračno obrezovanje korenin ”Air Pruning”
  • večja zračnost koreninskega sistema
  • večja odcednost
  • boljša kontrola temperature v koreninskem sistemu
  • vzdržljivost
  • izredno lahki

Več o prednosti si preberite na naslednji povezavi.

2. Ali rastline bolje rastejo v sadilnih vrečah?

Da. V sadilnih vrečah se izvaja proces zračnega obrezovanja, ki spodbuja rastlino, da konstantno poganja nove stranske poganjke. Tako se povečuje zdrava koreninska gruda, ki je zmožna vsrkati večje količine vode in hranil. To pripomore k hitrejši, bujnejši in bolj zdravi rasti rastlin.

3. Kaj podstavimo pod sadilne vreče?

Da bi spodbudili odtekanje vode, je najbolje, da sadilne vreče ali dvignjene grede iz tkanin postavite na prepustno površino, kot so trava, razpadli granit ali kamenčki. Če ima vaše rastišče trdno površino, kot je beton, priporočamo, da vreče iz tkanin postavite na plastične odtočne pladnje ali pa na plastične oziroma lesene palete.

4. Ali je v sadilne vreče potrebno narediti drenažne luknje?

Ne. Dobra drenaža in nadzor vlage sta še ena pomembna prednost, ki jo imajo sadilne vreče pred plastičnimi lonci . Zaradi prepustnega materiala je skoraj nemogoče pretirano zaliti rastline, saj odvečna voda zlahka odteče. Brez stoječe vode ni gnitja korenin, plesni ali škodljivcev.

5. Kakšno zemljo moramo uporabljati za vzgojo v sadilnih vrečah?

Tip zemlje, ki ga boste uporabljali za polnjenje sadilnih vreč, je odvisen predvsem od tega katere rastline boste v njih vzgajali. V grobem lahko na vprašanje odgovorimo tako, da lahko v sadilnih vrečah iz tekstila uporabljate kakršenkoli substrat (perlit, kokos, raznorazne vrtne mešanice, kompost,…) oziroma zemljo. Pomembno pa je, da pri vzgoji uporabimo takšen substrat, ki najbolj ustreza rastlini, ki jo boste vzgajali. Na kratko rečeno – ni omejitve kaj v vrečo daste, pomembno je le da substrat ustreza rastlini, ki jo vzgajate.

6. Kakšen rastline lahko vzgajamo v sadilni vrečah?

V sadilnih vrečah lahko vzgajamo vse tipe rastline, tudi okrasna drevesa. Sadilne vreče so na voljo v več različnih dimenzijah (od 1,5 litra pa vse do 400 litrov). Predvsem je pri izbiri pomembno, da izberete dovolj veliko vrečo za določen tip rastlin.

Pa podajmo nekaj primerov. Vreče manjših dimenzij (od 1,5 litra pa do 6 litrov) so primerne za vzgojo manjših sadik, okrasnega cvetja ali manjše količine zelišč.

Večje srednjih dimenzij (od 11 litrov pa do 25 litrov) lahko uporabljate za vzgojo posameznih sadik paradižnika in nekaj zelenjave ali vzgojo večjih okrasnih rož.

Vreče večjih dimenzij (od 50 litrov do 400 litrov) pa lahko uporabljate že kot manjše grede v katerih imate lahko že pravi mali zelenjavni vrt, za vzgojo borovnic, agrumov in tudi določenih sadnih dreves.

7. Ali lahko sadilne vreč postavimo na beton?

Odgovor je da. Sadilne vreče lahko postavimo na skoraj vsako površino! Veliko bolje pa se vreče obnesejo na poroznih površinah kot je zemlja, trava, okrasni kamenčki, ….

V kolikor sadilne vreče postavljate na nepropustno površino je priporočljivo, da jih postavite mesto kjer ima vreča nekaj naklona, da lahko odvečna voda odteka. Prav tako pa se je potrebno zavedati, da se beton v poletnih mesecih zelo segreje, kar pomeni dodatno zalivanje.

8. Ali lahko sadilne vreče operem in ponovno uporabim?

Da. Tako kot druge pralne tkanine, lahko tudi vreče iPots perete v pralnem stroju (priporočljivo je prati brez raznoraznih detergentov na 30 stopinjah C), ročno v kadi ali pa jih kar namočite v veliko vedro čistilne raztopine. Poskrbite, da vsak lonček temeljito sperete. Nato jih pustite, da se posušijo na zraku.

V kolikor je bila koreninska gruda močno zaraščena v tkanino in jo s pranjem v pralnem stroju niste uspeli odstraniti, se za odstranjevanje priporoča uporaba tekočih encimov. Raztopino encimov natočimo v vodo (po navodilih na embalaži) in vreče nekaj ur pustimo, da se namakajo v raztopini. Encimi pomagajo pri razkrajanju korenin.

9. Ali lahko sadilne vreč vkopamo v zemljo?

Sadilne vreče lahko brez problema zakopljete, saj s časom ne bodo razpadle. Vrsta tkanine, ki se uporablja za izdelavo vreč je bila prvotno ustvarjena za uporabo v vodovodnih sistemih, kar pomeni, da vreče ne morejo razpasti.

To tehniko se lahko uporablja pri vzgoji ameriških borovnic. Na takšen način zmanjšate izhlapevanje vode in tudi potrebo po zalivanju.

10. Ali sadilne vreče lahko splesnijo ?

Obstaja možnost, da se na zunanjih stenah lonca začne nabirati plesen, a je le ta izredno majhna. Bele lise, ki se pogosto pojavijo na zunanji steni lonca, so največkrat običajno sledi nabiranje kalcija iz vode.